vineri, 20 aprilie 2012

Icoana facatoare de minuni si babele nebune...

 In prima faza vreau sa incep acest articol cu o secventa dintr-un film pe care il si recomand...


 Una din cele 10 porunci pe care le-a dat Dumnezeu lui Moise spune următoarele: „Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pamant, sau în ape sub pamant. Sa nu te închini inaintea lor, si sa nu le slujesti; caci Eu, Domnul, Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc faradelegea parintilor in copii pana la al treilea si la al patrulea neam al celor ce Ma urasc; si Ma indur pana la al miilea neam de cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele”. Deuteronom 5:8-10.    Una din poruncile  care pe mine sincer ma pune in dilema.  La Slobozia a fost adusa Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Icoana cu o istorie neclara si controversata. Povestea icoanei Maicii Domnului din Manastirea Dalhauti se pastreaza  mai mult in traditia orala a locului. Atat vietuitorii de atunci ai manastirii, astazi fiind cu obste de maici, cat si istoricul locului, din anul 1932, marturisesc ca icoana ar fi de origine apostolica, adica o copie dupa un model original, zugravit de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. Monahul Anufie, staretul de atunci al sihastriei, mergand la Ierusalim, a luat drept binecuvantare o icoana a Maicii Domnului, care data din timpul iconoclastilor, spre a o aduce in Romania. Apropiindu-se cu icoana de Constantinopol, el a fost prins de o ceata de turci, care i-a furat tot ce avea, iar icoana a batjocorit-o cum nu se poate descrie iar apoi au asezat-o intr-un grajd de cai. Noaptea insa, grajdul a inceput a vui, caii devenind salbatici, iar grajdarii fiind loviti cu copitele.
Batranul Anufie, auzind cele petrecute, le spuse turcilor despre icoana, insa ei au vrut atunci sa il omoare. Condamnat la moarte, monahul a fost dat unui ienicer sa-l execute, dar ienicerul era un roman luat rob mai demult. Acesta i-a dat drumul, spre a se intoarce in tara, fara insa a mai veni vreodata prin acele locuri.
Intors acasa, fara de icoana, Anufie era tare mahnit pentru marea pierdere. Aici, el intalni un frate mai mic, scapat cu viata dintr-un atac al turcilor asupra familiei lui. Mergand pe malul Marii Negre, spre a-si alina durerea, el a zarit pe valuri o lumina ce se indrepta spre tarm. Crezand ca aceea este de la vreo barca, el pleca. A doua zi, revenind pe malul marii, el ramase uimit la vederea minunatei icoane. Anufie lua icoana, care era taiata cu iataganele turcesti pe fata, in semn ca au pangarit-o si au auncat-o mai apoi in mare. Minunea urma insa la scurt timp, caci marginile zgarieturilor erau deja astupate, precum o rana in carne, cum se vad si astazi.
 Nevoitorul Anufie a adus icoana in casa parintilor, unde locuia fratele mai mic apoi, vanzand mostenirea, au dus sfanta icoana la Manastirea Dalhauti, unde au si pus temelia bisericii Izvorul Tamaduirii, in anii 1464-1469. Maica Domnului tine Pruncul in partea drepta, capul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu este lasat foarte mult asupra Fiului, cu duiosie, iar fata ei revarsa o lumina profunda.
Multe si felurite au fost minunile facute la icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dalhauti. Cele mai obisnuite minuni savarsite de acesta icoana sunt vindecarile de tot felul de boli. Dupa obicei, bolnavilor li se facea Taina Sfantului Maslu, dupa ce isi marturiseau fiecare pacatele. Apoi li se mai citeau rugaciuni si molifte speciale, si unii din cei mai credinciosi se vindecau. Altii capatau mangaiere sufleteasca, intarire in credinta, rabdare in suferinta, liniste in familie, implinirea dorintelor de folos etc. 
Ei bine pentru cateva zile aceasta icoana va ramane la Manastirea Sf Voievozi din Slobozia. Ce nu inteleg eu este faptul ca aceasta icoana este refacuta ceea ce inseamna ca este chip cioplit. De ce se imbulzeste lumea in ultimul hal la ea?
Aceasta a fost adusa mai intai la Catedrala Episcopala unde s-a tinut o slujba iar apoi purtata pe Bv-dul Matei Basarab pana la Manastirea Sf Voievozi. Circulatia a fost intrerupta timp de o ora si deviata pe alte strazi. Toate bune si frumoase pana cand icoana a ajuns la manastire si a fost bagata in curte. Macelul ce a urmat nu poate fi descris. Miile de babe aduse cu autobuze si microbuze scolare adunate de catre preotii din sate, primari sau Dumnezeu stie cine, s-au imbulzit mai ceva ca la ofertele de la deschiderea unui supermarket. Am vrut sa intru in curte pentru a face poze acolo, a fost cea mai mare greseala facuta in ziua aia. Am reusit sa intru langa gard insa nu am mai reusit sa  ies. Speram ca jandarmii ma vor lasa sa trec dincolo de gard pentru a face poze insa a fost o incercare esuata.
Am ramas blocat acolo timp de o ora. Ora in care a trebuit sa suport mirosul de transpiratie, sa suport inghesuiala, coatele in burta si coaste, sa stau cu frica sa nu imi dispara telefoanele sau banii.
Oamenii ajunsi aproape de poarta manastirii au inceput sa se impinga si mai rau sperand ca vor intra acolo. Forta cu care impingeau a reusit sa rupa unul din gardurile jandarmeriei. Atat mi-a mai lipsit sa ma iau la cearta cu un jandarm ca filmam "Opreste filmarea aia si tu! Ce-i aici circ?" asta a fost  declick-ul care le-a aprins si pe babele din jurul meu. Ca sa  evit orice alt  scandal pentru un moment am inchis camera si i-am pus capacul. Nu am rezistat sa nu filmez in continuare macelul asa ca am deschis iar camera moment in care una din "batrane" mi-a dat de doua ori peste mana  urland la mine sa nu mai filmez "Nu mai filma ma nesimtitule, nu auzi ce zice politisu`?".  Nu am putut sa nu ma iau in gura cu ea "Bre mamaie esti nebuna? Ce vrei?  Eu imi fac meseria ce daca a zis ala sa nu mai filmez?" foarte incruntata mi-a raspuns "Hai ca esti nesimtit"  si a tacut.
Dupa o ora de chin si jale, dupa ce m-am certa cu babele si jandarmii, am reusit sa ajung langa un cordon unde nu mai era gard asa ca am evadat. M-am bucurat ca am reusit sa scap teafar  de acolo. Promit ca nu o sa mai fac asemenea incercari in viata mea. Nu am crezut vreodata ca "oamenii" pot fi chiar atat de animale  doar pentru o icoana. De mentionat ca icoana va ramane la Slobozia pana marti. Insa lumea devenise pur si simplu disperata pentru a intra acolo, de parca icoana  avea picioare si v-a fugii imediat. Am ramas socat de reactiile de animalice si de efectul de turma pe care il poate avea omul si cat de disperat poate devenii doar pentru ca acolo se afla o icoana care "face minuni".

P.S: Senzatii tari romanesti doar la biserica poti sa le traiesti!

P.S 2: Pe final va ofer inca un filmulet de aceasta data  cu macelul.



6 comentarii:

  1. romania...:))s-au dus la biserica,dar intre timp au facut mai multe pacate dekt aveau...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu babele sunt nebune ci organizatorii care au gresit atunci cand au convocat toti preotii din toate parohiile judetelor Ialomita si Calarasi sa vina cu enoriasii dupa ei in autocare. Normal ca babele s-au speriat ca nu mai ajung la icoana, daca aveau o ora fixa la care trebuia sa ajunga inapoi la autocar, altfel ramaneau prin Slobozia si probabil nu aveau nici bani de intors acasa.In alta ordine de idei Icoana este un simbol al crestinatatii si nu are legatura cu porunca la care faci referire, oamenii se inchina sfantului pe care il reprezinta icoana, in niciun caz materilului din care e facuta....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa stiam si eu.se inchina la ceea ce reprezinta.nu la icoana in sine.

      Ștergere
  3. Vali, nu imi faci si mie loc in blogroll-ul tau?

    RăspundețiȘtergere